GRILLTERASZ - KERTI KONYHÁK

KONYHA A KERTBEN...

A legtöbb ember kertje nyugalmát élvezve rendszeresen megosztaná azt családtagjaival és barátaival is, erre a kerti grillezés apropóján lebonyolított összejövetel ideális alkalom. A kerti grillek a barátainkkal, családunkkal való társas együttlét ma már nélkülözhetetlen eszközei. Az ételkészítés a szabadban még manapság is gyakran a bogrács felállításával kezdődik, de a szalonnasütő- és bográcsozómegoldások mellett a kertes házak már-már nélkülözhetetlen részét képezik a kerti grillezők. Sőt a kerti grill vagy pizzasütő kialakításánál még magasabb szintre emelhetjük a kerti főzőcskézést egy kültéri konyha kialakításával. Egyre több családi ház kertjében látni komplett kerti konyhákat, elképesztő kerti konyha komplexumok épülnek, melyekben grillsütő, bográcsozó, és sütő kemence is helyet kap.

Ki ne vágyna csodás kerti konyhára, ahol hétvégenként finomabbnál finomabb ételeket készíthet – ínycsiklandó pizza friss salátával vagy épp wokban sült ropogós zöldségek egy mesés sütemény kíséretében -, és a nyári meleg estéken pedig kiülhet a családdal vagy a baráti társasággal beszélgetni. A kerti konyha igazán különleges kerti helyszín, nagyobb családok, baráti társaságok közös főzőcskézésére, sütögetésére, együttlétére kiválóan alkalmas. Szinte minden ember szeretne az udvarába vagy teraszára egy szabadtéri konyhát. Ha a konyha nem a négy fal között, hanem a kertben van, a tűzhely nem csak a család központja lesz, de összeköti a családot és a természetet.

A szabadban sütés-főzés élménye nem csupán az egyedi, utánozhatatlan ízű ételek elkészítésében rejlik. Nincs annál idillibb, mint amikor előkerül a sült hús a grillből, a ropogós kenyér vagy pizza a kemencéből, közben pedig süt a nap, hallani a fák susogását, érezni a szél simogatását. Ízletes ételek sokasága ugyanúgy elkészíthető és élvezhető odakint, mint bent. Manapság már az otthoni konyhafőnökök szintén kimerészkednek a kertbe, hogy gasztronómiai élményt nyújtó ételeiket a beltéri konyhákhoz hasonló módon felszerelt és formatervezett kerti konyhákban, grillsütőkön, kemencékben készítsék el.

Újra divatban a kemencés kerti konyha

Manapság ismét reneszánszát éli a kemence építése, ami azért nem meglepő, mivel a legfinomabb, a régi idők ízeit felelevenítő ételek ebben készülnek. Természetesen ahhoz, hogy ne égessük oda minduntalan a kemencés pizzát, érdemes speciális hőmérőt beszereltetni.

A kisebb kerti konyhák két tepsis dongás kemencével, grillező bográcshellyel, tűzhellyel (sparherd) készülhetnek. Nagyobb kerti konyhákban 4 vagy 6 tepsis dongás kemence is kerülhet, előkészítő asztal, mosogató szolgálhatja az elő- és utómunkálatokat. Semmi akadálya persze egy füstölő vagy szalonnasütő beépítésének sem. A kerti konyhához készülhet fatároló, pavilon vagy akár egy kerti ház is.

Legújabb kemencés kerti konyhám

Vértesacsán “zöldmezős beruházásként” létesült, azaz nulláról indulva betonalap, ácsolt faszerkezetű – alul lambériázott, felül cserépfedésű – tető elkészítésével. A falburkolat nagyméretű bontott tégla, a padlóburkolat fahatású greslap. A konyhapult és a szekrényajtók vörösfenyőből készültek. Ebben a kerti konyhában minden megvan, ami egy szuper kerti partihoz szükséges, kemence, grillező bográcsállvánnyal, gáztűzhely, külön fatüzelésű tűzhely, előkészítő pult, mosogató, hűtőszekrény szolgálja a lakókat. Itt aztán mindent meg lehet sütni-főzni, mi szem-szájnak ingere, csak egy jó szakács kell, meg a vendégek.

Bármilyen kérdése van, hívjon bátran, állok rendelkezésére!