Gyakran ismételt kérdések

Minden tűzhelyhez kizárólag száraz, kemény fát, amely lehet bükk, cser, tölgy, vagy akác.

A tűzhelynek (kályha, kandalló, kemence) akár 50%-kal lerövidül az élettartama, és a hatékonysága is 30-40%-kal csökken.

A kandalló a felhasználó igényeihez igazodva szakaszosan is üzemeltethető, a cserépkályha viszont folyamatos üzemmódban működik igazán hatékonyan.

Ez nem jelent problémát a tűzhely kialakításánál, ugyanis van lehetőség külső, előregyártott kémény építésével megoldani azt.

A hőingadozástól idővel a fúgák kirepednek, kipotyognak, ezek visszapótlása a hatékonyság érdekében szükséges.

Sőt, nem is akármilyen ételeket készíthetünk benne. Sült gesztenye, aszalt gyümölcs, pizza, és napestig sorolhatnám. Utánozhatatlan hangulat és ízvilág, melyet egy fával üzemeltetett cserépkályha sütője kínál.

Nem feltétlenül szükséges, viszont előnyös. Egyrészt jobban lehet szabályozni az égést, a tűz levegő ellátását, másrészt egy rostélyon átmegy a hamu és külön gyűjtődik, ezen keresztül lehet kiszedni, könnyebb tisztán tartani.

A bioetanolos kandalló egy bioetanollal feltölthető tartállyal rendelkezik, mely az égőt üzemelteti, és különböző illatú bioetanol használható benne. Előnye, hogy nem szükséges kémény, egyszerű a telepítése és a működtetése. Nem kizárólag látványkandalló, de önálló fűtésként nem alkalmazható, nem elegendő.

Régen nem volt más, azonban ma már nem alkalmazzák, mert korszerű anyagok állnak rendelkezésre ennek helyettesítésére.