KÁLYHÁK

CSERÉPKÁLYHÁK

A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Hallatlan népszerűsége következtében hihetetlenül gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak és a kandallóknak. Magyarország a paraszti cserépkályha-készítés leggazdagabb hagyományait képviselte, amit a politikai és társadalmi változások majdnem teljesen eltüntettek, és vele a cserépkályhás mesterség is majdnem teljesen eltűnt. Napjainkban újra reneszánszát éli ez az ősi mesterség, a hagyományos formák mellett egyre színesebb, díszesebb és profilosabb elképzeléseket valósítva meg.

A cserépkályhák nemcsak a parasztházak, népi stílusban berendezett helyiségek dísze volt, cserépkályhát használtak sok elegáns polgári lakásban is. Mostanság a cserépkályha a modern, letisztult belső terekbe is tökéletesen beilleszthető, a míves csempék nagy díszítőerővel bírnak. Sőt beépített sütővel csodálatosan finom ételeket készíthetünk benne. Sült gesztenye, aszalt gyümölcs, pizza, cserépedényes ételek. Utánozhatatlan hangulat és ízvilág, melyet egy fával üzemeltetett cserépkályha sütője kínál.

FALAZOTT KÁLYHÁK

Falazott kályhákkal napjainkban viszonylag kevés otthonban találkozunk, holott hőtartási és hőleadási szempontból a leghatékonyabbak közé tartoznak. A tűzteret nagyon tömör falazat veszi körül, mely alapanyagának köszönhetően képes a hőt magába szívni és hosszú időn át sugározni.

A falazott kályhák díszítések nélküliek, mentesek a mellőzhető, hozzátett részletektől. Egyszerű formaviláguk van. Főbb jellemzőjük a durván megmunkált felület, például a bontott tégla. Kiegészítő elemként használható a tömör fa, és a kovácsolt vas. Színvilágára jellemző a natúr és pasztell színek.

Belső szerkezetét és anyag felhasználását illetően teljesen megegyezik a cserépkályhával. Csak a külső felülete nem mázas kályhacsempéből, hanem kéménytéglából, illetve régi bontott téglából kerül elkészítésre. Ezt lehet nyers formában fugára rakni, vagy erre a célra gyártott hőálló vakolattal bevakolni, valamint ötvözni is lehet a két felület együttes kombinációját.

Különbség a mázas csempéből készült kályha és a falazott kályha/vakolt kályha között

Míg a mázas csempés felület hamarabb melegszik és magasabb felületi hőmérséklettel rendelkezik, addig a vakolt felületű kályha  időben tovább tárolja a meleget, mivel egységnyi felületen nagyobb a falvastagsága, mint a csempés felületé.

Így a két kályha tulajdonságai idővel kiegyenlítik egymást, vagyis teljesen mindegy, melyik anyagból készül a kályha. Tulajdonképpen ez csak esztétikai kérdés, az eredmény a fűtés szempontjából ugyanaz. Mindkettőt jó szívvel ajánlom, kizárólag a megrendelő ízlésétől függ, hogy melyiket választja.

Sőt napjainkra jellemző egyedi megoldás a mázas kályhacsempe és a vakolt falazott felület kombinációja, vagy a téglából rakott és a vakolt falazott felület kombinációja.

Bármilyen kérdése van, hívjon bátran, állok rendelkezésére!