KEMENCÉK

SPARHELTEK, KEMENCÉK

Miközben spórolásból egyre többen térnek át a fafűtésre, még mindig keveseknek jut eszébe egy olcsó, egyszerű, kis helyet igénylő, több funkciós háztartási eszköz, melynek fő erénye, hogy takarékos. Ez a sparhelt,  németül sparherd, magyarul takaréktűzhely. Az elnevezés egyértelműen utal a legfőbb tulajdonságára: spórolni lehet vele. A sparhelt a kemencét váltotta le a XIX. század közepétől fokozatosan, miközben csaknem ugyanolyan jól lehetett benne sütni és főzni (sokkal jobban, mint a mai tűzhelyekben), valamint fűteni vele a lakást. Sokan azt hiszik, hogy a sparhelt már a múlté, de a trendek nem ezt mutatják.

Napjainkban nem csak önálló sparhelt vásárolható, építeni is lehet téglából. Épített sparheltet, vagy kemencét legtöbbször akkor akarnak az emberek, amikor egy autentikus parasztházat újítanak fel. Ugyanakkor egyre több modern konyhában is megtalálható, mivel tökéletes mértékben átadja a régmúlt konyhai sütés-főzés élményét, és még az étel is finomabb benne.

MOBIL KEMENCÉK

Egy egyedi építésű mobilkemence a kertjének ékszere lehet, és bármilyen ételkülönlegességgel meglepheti vendégeit. Kerti partik, családi és baráti összejövetelek fényét emelheti a frissen sült, kemencés ételek semmihez nem hasonlító ízvilága.  A közös sütés-főzés élménye egy ilyen mobilkemencében megkoronázza az összejövetel hangulatát.

A legtöbb ember szeretne családjával és barátaival sütögetni, belekóstolna a kemence nyújtotta ízekbe, de nem akarja felvállalni egy kerti kemence megépítésével járó költségeket és bonyodalmakat. Ilyenkor a mobil kemence jelentheti az ideális megoldást. Azonos élményt nyújt kevesebb kiadással. 

A mobil kemence hasonló felépítésű, mint az épített változatai, méretéből adódóan azonban lényegesen kisebb súlyú. Az egyedileg készített kemencében 20-30 perc felfűtést követően akár 400 C hőmérsékletet is el lehet érni. Rendkívül gazdaságosan, akár 2-5 kg száraz tüzifával felfűthető és sütés közben is táplálható a tűz. A beépített szerkezeti elemek hőtárolása, és a mobil kemence falazat kimagasló hőszigetelésének köszönhetően órákon keresztül használható hőmérsékletet tud tartani.

Bármilyen kérdése van, hívjon bátran, állok rendelkezésére!