SZOLGÁLTATÁSOK

Küldetésem, hogy megvalósítsam az Önnek ideális családi tűzhelyet. Ugyanakkor ha nincs konkrét elképzelése, úgy segítek az ötletelésben, tervezésben, az egyedi elképzelések kialakításában. Minden kedves ügyfelemnek egyedi, személyre szabott tervezést biztosítok. Díjtalan felmérés és többszöri konzultációt, valódi, nem számítógéppel történő tervezést követően teljes körű, precíz és szakszerű kivitelezéssel, a felhasznált anyagok és munka tekintetében is kiemelkedő minőséggel készítem el a megálmodott kályhát, kandallót, kemencét, grillteraszt, vagy kerti konyhát.  A kivitelezés folyamán fokozottan ügyelek a tisztaságra, a munkát személyesen végzem teljes körű felelősséget vállalva a tökéletes, esztétikus, időtálló eredményért. Éppen ezért az elkészített tűzhelyekre, kerti konyhákra 3 éves garanciát vállalok.

Minden munka befejezésével kivitelezői nyilatkozatban használati útmutatót biztosítok a megépített berendezéshez, továbbá külön szóbeli tanácsadást a megfelelő működtetéshez.

A munka befejezését követően sem ér véget a szolgáltatás, amit nyújtok, hiszen ezen felül vállalom a berendezések karbantartását.

EGYEDI - CSERÉP, FALAZOTT, VAKOLT - KÁLYHÁK

tervezése, kivitelezése

Hagyományosan működő cserépkályhák építését vállalom kiváló minőségben, hiszen egy tetszetős és jól megépített cserépkályha különleges hangulatot ad a lakótérnek, ahol elhelyezzük. A megfelelően felépített cserépkályha akár több évtizeden át szolgáltat meleget amellett, hogy a lakás díszeként is funkcionál. Olyan szerkezetet alakítok ki, amely sziklaszilárd tartást ad, mindamellett a cserépkályha működését optimalizálja. A cserépkályha olyan, mint egy nagy tömegű "hőakkumulátor" amit egyszer felfűtünk, majd hosszú ideig élvezzük az általa leadott meleget. A cserépkályha építése különleges szaktudást igényel, kifejezetten nagy gondot fordítok a kályhatest kialakítására. Egy jól megépített cserépkályha rövid és intenzív tüzelés után is órákon keresztül, egyenletesen biztosítja a kellemes hőmérsékletet, mivel a külső mázas csempeburkolat egy samott-tűzteret és járatrendszert takar, amely a gondos építés során kerül kialakításra.

Ahhoz, hogy sokáig tárolja és egyenletesen adja le a hőt a cserépkályha, az építéshez a kerámia és a samott megfelelő arányára van szükség. A cserépkályha hőkapacitása függ a tömegétől, valamint a benne lévő füstjáratok hosszától. A belső szerkezetben hosszú ideig keringő füst rendkívül sok hőt hagy hátra, melyet a vastag falak órákig megtartanak. A cserépkályha építése során a fő cél, hogy a forró füstgázok a kályha egész csempefelületével érintkezzenek, hiszen így adja le az ideális hőmérsékletet. Ennek érdekében még a járatok is úgy vannak kialakítva, hogy a cserépkályhában ne legyenek fűtetlen részek. A felfűtési idő hosszabb a kandallóénál mivel a cserépkályha a befűtés után nagyjából két órával éri el a maximális hőmérsékletet. Amikor elérte a maximális hőtároló képességét, akkor kezdi magából kifelé sugározni a meleget. A jól adagolt levegő egyenletes égést biztosít a tűztérben, a megfelelően kialakított füstjáratokban pedig kevesebb szennyeződés rakódik le, így hosszabb élettartamot biztosít a kályhának. Folyamatos üzemnél naponta elég csak annyi fát eltüzelni benne, ami a nap során leadott hőmennyiséget a falazatban pótolja. A tűz kialvása után még kb. 10-12 órán át megtartja, és sugározza a meleget. Azok számára, akik az egész házat szeretnék fával kifűteni, a cserépkályha a megfelelő megoldás. A cserépkályha hatékonyságához az üzemelést folyamatosan kell biztosítani, ha lehűlnek a járatok, nehéz és körülményes feladat az újra begyújtás. A szakértelemmel felépített kályha biztosítékot jelent arra, hogy megfelelő használat mellett nem reped meg, nem deformálódik, és akár több évtizedig biztonságosan használható.

A kályhacsempéket a megrendelő igényei szerint együtt választjuk katalógusból, vagy weboldalról, leginkább a Szadai kályhacsempe gyár prémium minőségű kályhacsempéiből, illetve a többi alapanyagot – a kályhaajtótól a füstcsőig – szintén kipróbált, megbízható partnerektől szerzem be. A samott termékek piacán külön kutatást végeztem, hogy megtaláljam a legtartósabb téglákat. A belső szerkezetet a német Radeburg cégtől beszerzett kiváló minőségű samottal alakítom ki. A cserépkályha építése a szükséges alapanyagok beszerzésével kezdődik, melyet a helyszínre szállítok. A megrendelőnek nem kell foglalkoznia sem a vásárlással, sem a fuvarozással. Kartonpapírral vagy takarófóliával borítom a területet, hogy megóvjam a környezetet, bútorokat a szennyeződéstől. Ezután kerül sor a lábazati csempékből a cserépkályha talapzatának kialakítására. Ezt kibélelem és feltöltöm, majd következik az első sor csempe felrakása. A cserépkályha építésével soha nem sietek, minden sor felépítése után hagyok időt a kötőanyagok száradására. Naponta 2-3 sor csempe kerül felrakásra, hogy a cserépkályha szerkezete stabil maradjon. Közben kialakítom a tűzteret és a füstjáratokat. A tervek szerint behelyezésre kerül az ajtó, illetve a megfelelő pontokon tisztító nyílásokat alakítok ki. Végezetül helyükre kerülnek a cserépkályha tetejét alkotó párkánycserepek. Ezután kifugázom a csempéket és megtisztítom a kályhát, majd összetakarítok és elszállítom a kályhaépítés során keletkezett hulladékot.

KANDALLÓK

tervezése, kivitelezése

Álmodja meg kandallóját és én megépítem. Egy kandalló több hasznos funkciót elláthat a házban, tervezése nagy körültekintést igényel. A költséghatékony működtetéshez elengedhetetlen, hogy a kandalló az otthonunk adottságaihoz igazodjon: ház mérete (nm), hogy nyílnak a szobák, ajtókkal elválasztottak-e, mind olyan szempontok, amiket a kialakításnál figyelembe kell venni. A kandalló építés legfőbb szabálya, hagyjuk szakemberre az építését. Szaktudás nélkül sajátkezűleg téglából, vagy más, nem tűzálló anyagból felépíteni tűzveszélyes és tilos. A kandalló építéséhez megfelelő és kiváló minőségű, bevizsgált anyagokat használok, amelyek megbízható szigetelést biztosítanak a tartósan magas hőmérséklettel szemben, hiszen a fa típusától és szárazsági fokától függően 800 fok körüli hőmérsékleten ég a kandallóban. A kandalló egyszerre melegíti fel otthonunkat, és különlegesen meghitt hangulatot teremt. A kandallók mindkét típusának – látvány és fűtő – építésével foglalkozom, mindkettőnek megvan a maga szépsége és haszna.

Legtöbbet zárt tűzterű kandallót építek, melynek belső szerkezete, hamutere, füstkivezetésének kialakítása különböző lehet aszerint, hogy fa, brikett, gáz, vagy pellet tüzelésű. Készítek bioetanollal üzemelő tűztereket is, bár az ilyen típusú kandallók nem fűtési, inkább dekorációs célokat szolgálnak. A kandallók építésükből adódóan nem tartalmaznak füstjáratot, így nagyjából 70%-os hatásfokkal üzemeltethetők, éppen ezért nagyon hideg napokon csak kiegészítő fűtésként javasolt. A füstjáratok hiányában hamar kihűl a tűztér, fogyasztása óránként akár a 12 kg fát is megköveteli, így a kandallók nem igazán tartoznak a praktikus fűtő berendezések közé. Habár nagy előnye, hogy gyorsan, kb. 15 perc alatt felfűthető, és egy jobb minőségű fűtőkészülék olyan minőségű parázságyat képes tartani, ami a tűz újra gyújtása nélkül, rárakással újra éleszthető (10 kg tűzifa elégetésével 8-10 órán keresztül). A zárt, megfelelő minőségű kandalló a keletkezett hő egy részét tárolja. A kandalló betét készülhet öntvényből vagy samottal bélelt vaslemezből. A betét üvegajtóval zárható, ezért kisebb méretű- és huzatú kéménybe is köthető ellentétben a nyílt rendszerű kandallóval. Ezáltal több meleg visszatartható a nyitott verzióhoz képest. Ezt a hatást csak tökéletesen záródó ajtók mellett lehet elérni, kiválóan kialakított szigeteléssel és huzatszabályozással. Így hosszú évek múltán is biztosítható a hermetikus záródás, ami a magas hatásfok követelménye. A kandallóbetéthez hasonlóan a burkolathoz is csak nagy tűrőképességű anyagokat használok.

A kandalló helyének meghatározásánál lehetőség szerint a meglévő kéménytestek az irányadóak, ezzel pluszköltséget spórolhatunk. A kandalló építésének előfeltétele a megfelelő kémény. Szükség esetén a kémény tervezésében, építésében és engedélyeztetésében is segítséget nyújtok. A kémény elkészülése, illetve a kandallóterv jóváhagyása után megrendelem a kiválasztott kandallóbetétet és a burkolat kialakításához szükséges anyagokat. Miután a beszerzett anyagokat a helyszínre szállítom, az alap kialakításával elkezdem a kandalló építését, amelynél fontos, hogy hosszabb legyen, mint a főpárkány. Ezt követően ráhelyezem a tűzteret, és füstelvezető csövek segítségével összekötöm a kandallót a kéményrendszerrel. A tűztér beépítése a kiválasztott technológiának megfelelően történik. A tűztér bekötését követően a nagyobb hatásfok érdekében szigeteléssel látom el a megfelelő elemeket. Ezután kerül sor a látványterv alapján az oldalfalak és a főpárkány kialakítására. A kandalló kialakítását tekintve lehet süllyesztett vagy kiugró, ez meghatározza a burkolattal kapcsolatos lehetőségeket, ami készülhet kőből, kerámiából vagy fémből. A színes csempék vagy rusztikus hatású kövek teljesen más hangulatot árasztanak, mint a komoly presztízst tükröző gránit vagy márvány. Az igények szerinti, különféle anyagból készült díszítőelemek esetében szabad teret lehet engedni az elképzeléseknek, de a harmonikus összkép érdekében mindenképp a helyiség berendezéséhez és stílusához érdemes igazítani.

KEMENCÉK

tervezése és építése

A kemence szó hallatán a melegség és a frissen sült kenyér illata jelenik meg szemünk előtt. A városiasodás és a modern berendezések ellenére napjainkban nemcsak a hagyományos parasztházakban építek kemencéket, hiszen a kemence újra divatban van. A kemencék nagy előnye, hogy nem kell újra és újra felfűteni. Önmagában, vagy főzőlapokkal kombinált tűzhellyel (sparhelttel) együtt egyre többen használják otthonukban. Mindkét típusú – búbos, dongaboltozatos – kemence építését vállalom, sőt a búbos kemence még kedvesebb a szívemnek, mert igazi hungarikum. A búbos kemencék agyagcserépből és agyagból, sárból készülnek, míg a dongaboltozatos kemencék homokos agyagból és tömör téglából. Ahhoz, hogy a kemence ne csak esztétikai célokat szolgáljon a házban vagy a kertben, egyáltalán nem mindegy, hogyan készül el, ezért professzionális kemencét csak megbízható szakemberrel szabad építeni.

Az építés megkezdése előtt fontos az ügyfél igényeinek felmérése, és ennek alapján a megfelelő tervek elkészítése. A kemence tervezésekor segítek a sütési igényeknek megfelelő kemencetest kiválasztásában és a lakás hangulatához illő megjelenés kialakításában. A tervrajz a kemencét több nézetből bemutató műszaki rajz, mely alapján képet kaphat az ügyfél arról, hogyan fog kinézni a kemence elől, hátul és oldalnézetben. Az igényekhez igazodva tudok mutatni kész terveket, vagy készítek teljesen egyedi kemence tervrajzot az elképzeléseknek, a helyi adottságoknak és a felhasználási céloknak megfelelve. A modern kemence tervezésénél érdemes felhasználni az elődöktől örökölt tapasztalatot, a kemence formájára (kényelmes magasságba emelt ajtó, padka) és a sütőtér kialakítására egyaránt. Az íves kemencetestben a talapzaton keletkező hő egyenletesen verődik vissza, a forró levegő pedig forogni kezd, ami ideális az étel készítése szempontjából. A jó kemencében a tűz kialvása után is sokáig lehet sütni, és a kemencében sült ételeket nem kell bemutatni, mert mindenkinek egyből eszébe jut, mennyire ízletesek, omlósak vagy éppen ropogósak. A kemence külső megjelenésénél már kevésbé kell a hagyományokhoz ragaszkodni, és a modern technológia a kemencékhez is több hasznos kiegészítőt elérhetővé tett (üveges kemenceajtó, beépített hőmérő). A kemence hőmérő garantált sütési eredmény, és senkinek nem kell az ösztöneire vagy a véletlenre bíznia, hogy elég forró-e a kemence a kenyér vagy más kedvenc étele megsütéséhez.

A kemence építése az elkészült kemence tervrajz alapján történik, első lépése az alap kiásása. A kemence súlya igen nagy, nem ritka, hogy meghaladja az 7 tonnát is. Ilyen nagy súly biztonságos megtartásához megfelelő vastagságú vasbeton alapot kell készíteni. Szakértőként ügyelek a megfelelő, stabil alap és a jól szellőző kémény kialakítására is, utóbbi elengedhetetlen a kemence megfelelő működéséhez. A kemencék építésénél is ragaszkodom a kiváló minőségű alapanyagokhoz. Kizárólag megbízható gyártók által készített, hitelesített, nagy hatásfokot garantáló kemencetestet használok. A beépítés során ezt kiváló hőszigetelő anyagokkal veszem körül a maximális hatékonyság, valamint a hosszú élettartam érdekében. Gyakran előfordul, hogy ügyfeleim kerti grill, többfunkciós kerti sütő vagy terasz/pavilon megépítését is kérik a kemencéhez, ezt a feladatot is kiváló minőségű, esztétikus, a kemence hangulatához illeszkedő alapanyagokból vállalom.

GRILLTERASZOK, KERTI KONYHÁK

tervezése és komplett kivitelezése

Évtizedes tapasztalattal rendelkezem a különböző tűzhelyek tervezése és építése terén, mindemellett nagy gyakorlatot szereztem a szabadtéri sütők, kemencék kivitelezésében és komplett nyári konyhák, grillteraszok megalkotásában is. A kerti konyha a kert egyik dísze és a nyár csúcspontja, egyre nagyobb igény van rá. A kerti sütők, kemencék szinte minden környezetbe beilleszthetők és központja egy jó társasági eseménynek, különleges élmény, ha a konyha nem a négy fal között, hanem a kertben van. A kerti sütögető lehet egyszerű kis grillező, bográcsozó, pizza- vagy kenyérsütő kemence, de akár egy komplett kerti konyha is. Személyre szabott egyedi grillezőket, kemencéket készítek, elsősorban fával használhatók. Természetesen, ha az ügyfélnek gázzal vagy elektromosan működő grill sütője van, szívesen beépítem a kialakított kerti konyhába, ám ez a berendezés nem adja vissza a fával működő sütés vagy főzés zamatát.

Minden kézzel épített kemence, grillező, grillterasz vagy komplett kerti konyha a megrendelő igényei alapján készülő egyedi darab. Több kerti konyhához készítettem már fatárolót, pavilont vagy kerti házat, és semmi akadálya füstölő vagy szalonnasütő beépítésének sem. A kerti konyha elrendezését a szükségletekhez, igényekhez igazítom, hogy ugyanolyan kényelmes legyen, mintha az a házban lenne. A grillező, kemence, grillterasz vagy kerti konyha típusának és külalakjának a megtervezése előtt helyszíni felmérést végzek és szükség szerint akár több személyes egyeztetésre is sor kerül, mielőtt a valósághű terv véglegesítésre kerül, és árajánlatot adok. Rejtett költségek nélkül, a vállalt határidők betartásával készítem el szabadtéri konyháját. Telefonon vagy elektronikusan egyeztetett paraméterek alapján csak hozzávetőleges ajánlatot tudok készíteni, tehát a helyszíni felmérés elengedhetetlen a pontos árajánlathoz, amit természetesen díjmentesen végzek.

Fontos szempont a tervezésnél, hol szeretnénk kialakítani szabadtéri tűzhelyünket. A kerti konyha kialakításánál számolni kell azzal, hogy a kert vagy terasz egy részét fel kell áldozni. A tűzhely elhelyezésénél figyelembe kell venni a kertben uralkodó szélirányt, hogy az ne zavarja a konyha használatát. A fix alapokon álló tűzhelyeknél érdemes gondoskodni az árnyékolásról a füst elvezetését biztosító kéménnyel együtt. Egy grillező vagy kerti konyha építésénél praktikus úgy tervezni, hogy tető kerüljön fölé és védje a nedvességtől, ami a téli időszakban még fontosabb. Ezt gyakran kifelejtik, viszont enélkül a kemence élettartalma a csapadék és a fagyok következtében drasztikusan lecsökken. A tűzhelynek és a tetőnek a súly miatt tartós, erős alapra kell épülnie, ehhez elkerülhetetlen a megfelelő alapozás. A kerti konyháknál választási lehetőséget jelentenek a használt építőanyagok és burkolatok, amelyek meghatározzák a tűzhely és környezetének stílusát. A tégla- és kőfelületeket érdemes impregnálni a víztaszító képesség megnövelése érdekében, így a szennyeződések sem tapadnak meg könnyen. A vakolt felületekhez fagyálló anyagokat használok, a tűzhely külalakját tekintve építhető: téglából (új, bontott, rusztikusabb fajta) kőből (rusztikus, modern), vagy lehet vakolt felület a legmodernebb fagyálló anyagokkal a nagy időtállóság miatt. Olyan minőségi alapanyagokkal dolgozom, amelyek garantálják a kerti kemencék, sütők hosszú távon is megbízható működését.

KIEGÉSZÍTŐK

készítése és értékesítése

Kályha/kandalló tisztító készlet
Kemenceajtók
Préselt tűzifa brikett kemencéhez
Pizzalapát
Egyedi grillrács

TERVEZÉS

Valóban egyedi, személyre szabott tervezés minden egyes ügyfél részére (nem számítógéppel történő), mindez díjtalan felmérés, és szükség szerint többszöri konzultáció keretében.

Előzetes egyeztetés alapján a helyszínen kerül sor a díjtalan felmérésre. Én magam mérem fel a helyszínen a körülményeket. A tervezéshez szükség van a tűzhelynek elképzelt terület/helyiség vázlatrajzára/tervrajzára, sok esetben még fényképeket is érdemes készíteni.

Ezt követően tudok szakmai tanácsot adni a tűzhely típusát illetően - kályha, kandalló, kemence -, annak műszaki paramétereire, valamint fotók, esetleg prospektusok segítségével ötletet a forma tekintetében, illetve a kinézetet illetően.

A tűzhely típusának, formájának, méretének és kinézetének kiválasztását követően a helyszínen történő tanácsadás alkalmával mindössze megközelítőleges összeget tudok mondani, hogy nagyjából milyen költségre számíthatnak.

Az építés időpontjának egyeztetését követően elkészítem az ajánlatot, és ezt e-mailben elküldöm a megrendelő részére. A készített részletes terv szolgáltatja az alapot az árajánlathoz, amely a tűzhely kivitelezésének minden költségét tartalmazza. Ajánlatom a szükséges építőanyagok ára mellett az építés munkadíját is tételesen rögzíti, így nem kell rejtett költségektől tartania a megrendelőnek. Az előre egyeztetett határidők betartásával és természetesen garancia vállalásával építem meg a tervezett tűzhelyet.

TANÁCSADÁS, KARBANTARTÁS

Egy pár (kb. 3-5) év eltelte után érdemes elvégezni a karbantartást, a járatokat lepucolni és a felgyülemlett kormot és pernyét kitakarítani a kályhából. A benne lévő anyagok előbb vagy utóbb kiégnek, a járatok a lerakódott koromtól eldugulnak, ezáltal a kályha sokat veszít a teljesítményéből, illetve ami még fontosabb, a hőtároló képességéből. Érdemes ezért a cserépkályha építéstől számított kb. 15-20 év elteltével átrakatni a cserépkályhánkat, főként, ha folyamatos használatban van. Ez egyébként nagyban függ attól is, hogy a cserépkályha megfelelően van-e használva, ellenkező esetben akár 2 évre is lerövidülhet ez az időtartam.

A kályha tartósságának legfőbb ellensége a rossz tüzelés, és arra sem árt figyelni, hogy a fa száraz legyen, mire fűtünk vele. Ezt legkönnyebben úgy érjük el, ha már nyáron megvesszük a télre szükséges tüzelőnket. A ház körül keletkezett hulladékot semmiképpen ne a cserépkályhánkban tüzeljük el, mert ezzel megrövidítjük a kályhánk életét.

Ha bizonytalan cserépkályhája állapotával kapcsolatban hívjon bizalommal, felmérem az állapotát, és elvégzem a szükséges karbantartást (pl. járat és füstcső tisztítás, tűztérjavítás, fúgajavítás). Igény esetén szakmai tanácsadást biztosítok.

MINDJÁRT ITT EGY JÓ TANÁCS ÚJ ÉPÍTÉSŰ CSERÉPKÁLYHA BEÜZEMELÉSÉHEZ!

A kályhánkba helyezzük el a száraz fát, és gyújtsuk be azt. Fontos, hogy a cserépkályha ajtaja nyitva legyen 1-2 ujjnyira, hogy a szükséges levegő mennyiség biztosítva legyen. Egyszerre ne rakjunk bele két-három fahasábnál többet. Egyrészt a cserépkályha nem tud felvenni egyszerre ennél több hőt, másrészt olyan hőfok különbségek léphetnek fel, amit a legjobban megépített cserépkályha sem bír elviselni. A hirtelen hő tágulás megfeszítheti, megroppanthatja, tönkreteheti a kályhánkat. Kizárólag abban az esetben zárjuk le a cserépkályhát, ha már egyáltalán nem lángol a benne lévő tüzelő, egy kicsit sem. Ilyenkor a kályhát már elzárhatjuk, de inkább 5 perccel később tegyük meg. A cserépkályha olyan, mint egy hőszivacs, magába szívja, majd kisugározza a tűz melegét a környezete felé.

A CSERÉPKÁLYHA FŰTÉSÉHEZ IDŐ, FOLYAMATOSSÁG ÉS ODAFIGYELÉS KELL!

Bármilyen kérdése van, hívjon bátran, állok rendelkezésére!